Idrett & Anlegg 6/2019 er ute nå

Granåsen skisenter i Trondheim har lagt store planer for framtiden. Men det viktigste de trenger er snø. Da må arrangørene ha hjelp.

Publisert Sist oppdatert

Og hjelpa får de av Sondre Bergtun Auganæs og hans kolleger i prosjektet Snørik. Et av hovedmålene for dette prosjektet er å finne hvilke metoder som holder best på snøen under lagring.

– Det er et stort behov for kunnskap om snøhåndtering. Dersom aktører som er avhengige av snø i sin virksomhet ikke vet nok om hvordan de skal sikre seg snø, så kan de heller ikke bli å regne med i tida som kommer, sier Sondre når vi møter han i Granåsen.

I Idrett & Anlegg 6/2019 kan du lese mer om Snørik-prosjektet. I tillegg finner du dette:

Leder: Snøen er som gull
«Uten at mengdene snø er rikelig nok, og uten at vintrene er som vintre skal være, vil vårt omdømme og vår posisjon svekkes raskere enn vi aner. Det vil alltid være noen som tar over. Kreativitet i kombinasjon med rask utvikling, gjør at nye destinasjoner og nasjoner kan melde seg til tjeneste.»

– En enkel oppgave for oss
– Vi må ikke gjøre dette med snølagring vanskeligere enn det er, sier Johan Swärd, daglig leder i Trysilfjellet Utmarkslag.

Din kommune: Bamble
Bygger hall i to etasjer
Bamble kommune får snart flerbrukshall med turnhall oppå. I mellomtiden kan kommunen skilte med alt fra bowls til den hoppbakken i Norge som ligger nærmest saltvann.

Den eneste «norske» produsenten
BOEN parkettgulv var eneste norske utstiller på FSB-messen – uten lenger å være norsk.

Grønt fra innerst til ytterst
Grønnere enn FSB-messen i Köln blir det neppe. Her var det grønne visjoner og grønne anlegg i skjønn forening.

– Kunstgress er ikke søppel
Miljødirektøren i verdens største leverandør av kunstgress mener at tiden må skrus tilbake. Bransjen kan ikke bare produsere nytt, den må også reprodusere.

Dette får du for 1.000.000.000 kr
Det kostet en milliard å bygge, har møtt mye kritikk i byggeprosessen, men nå mener sjefen at de første månedene med Tromsøbadet har gått over all forventning.

Kork og kokos på Tynset
Miljø var et avgjørende kriterium da Tynset IF skulle velge innfyll til sitt nye kunstgressdekke. De endte opp med et relativt nytt produkt som er basert på oppmalt kork og kokosnøtteskall.

– Nå kommer biofyll for fullt
Karmøy-selskapet Sport Surface AS leverte den første kunstgressbanen i 2004, og siden har de solgt og installert over 300 baner rundt omkring i Norge.

Sparebankstiftelsen stiller miljøkrav
Sparebankstiftelsen Hedmark var den første som begynte å stille miljøkrav ved gaver til rehabilitering av kunstgressbaner.

Det bygges stadig nye basishaller
Stadig flere idretter og utøvere oppdager at de har stor nytte av å trene i en basishall. Den gode nyheten er derfor at mens det i 2008 var 16 slike haller her i landet, har vi nå 64.

Tre år fra skisse til overtakelse
På sensommeren 2016 laget Sola Turn en skisse for hvordan de så for seg at en basishall kunne se ut. Knapt tre år senere, 15. mai i år, kunne de overta sin nøkkelferdige hall.

Digitalisert internkontroll av anlegg og utstyr
Nå kan også kontroll av utstyr og tilstand i idrettsanleggene digitaliseres. – Hvem som helst kan melde inn avvik, og det vil kunne bli tatt tak i umiddelbart, mener Mats C. Oshaug i gym- og turnforbundet.

Idrettsjus
Slik kan idretten få til bærekraftarbeid med mening og virkning
Vi er allerede på overtid hva gjelder å ta klimaspørsmålet innover oss og ingen kan sitte i ro å vente på at myndighetene skal trå hardt nok til verks. Derfor er det veldig positivt å se at idrett- og fritidsmiljøene tar grep om egne miljøavtrykk og at det gjøres mange innovative og fremtidsrettede prosjekter innenfor anleggssektoren.

Rett fra Kjøll
Livslang idrett – et viktig mål
Idrettstinget i mai valgte ikke bare et nytt idrettsstyre, det vedtok også en ny langtidsplan for norsk idrett. Den nye planen heter «Idretten vil!» Målet med planen er å bli mer overordnet, tydeligere og med klarere prioriteringer.

Faste sider:
Aktuelt
Nytt fra Bad, park og idrett
Anleggsbørsen
Aktuelt fra Kulturdepartementet

Idrett & Anlegg

Idrett & Anlegg er Norges eneste fagblad om idrettsanlegg og idrettspolitikk. Bladet kommer ut sju ganger årlig, og dekker anlegg for alle idretter, både innen- og utendørs.

Les mer om Idrett & Anlegg

Bestill abonnement