Horeca 3/2021

Publisert

Hindsæter har hatt en omfattende ombygging – som har ført til færre sengeplasser og gjester. Nå skal det satses på kvalitet og service, ikke kvantitet, i de historiske lokalene.

Hindsæter i Sjodalen oppunder Jotunheimen bygde om små anonyme hotellrom til større «sæter-suiter» i 2020, og åpnet igjen med nye rom i februar i år.

– Det å bruke over to millioner kroner for å kvitte seg med mange sengeplasser virker ikke åpenbart lønnsomt. Reiselivsbransjen har vært preget av vekst og utbygging – for å imøtekomme det stigende etterspørsel av reisende fra hele verden. I en personalintensiv næring følger imidlertid ikke alltid lønnsomheten omsetningstallene. Vi går motsatt vei og satser på at lønnsomheten ligger i kvaliteten i fremtiden, sier Wenzel.

Horecabransjens største møteplass i 2021

Fagmessen Østlandske Storhusholdning i Vikingskipet blir etter alt å dømme den største møteplassen for horecabransjen i Norge i 2021.

– Derfor blir denne messen en strategisk viktig møteplass for oss med tanke på gjenåpningen av Norge. Hvis alt går slik vi håper, har vi kommet langt i gjenåpningen av Norge i oktober. Vi tror at vi da er tilbake til tilnærmet normale tilstander. Messen blir en satsingsmesse for NHO Reiseliv, og vi oppfordrer våre medlemmer som har anledning, ikke bare dem fra Innlandet, men fra hele landet, om å delta. Vi er veldig klare for å komme i gang igjen, sier salgs- og markedssjef i NHO Reiseliv Innkjøpskjeden, Javvad Latif.

Det skal også satses enda mer på konkurransene på messen.

Rekrutteringen står i høysetet, og lærlingekonkurransene på Østlandske Storhusholdning skal vies stor oppmerksomhet. Samtidig skal den beste kokken i Innlandet, «Innlandskokken» kåres.

Gastro X

Målet for arrangørene av Gastro X Professional er å skape en rendyrket, enkel og kompakt fagmesse for storkjøkkenbransjen.

– Det er langt frem til oktober 2022, men når en messe skal planlegges, blir dette som kort tid å regne. Likevel mener jeg at vi har kommet langt på kort tid. Løypa fremover begynner å bli ganske tydelig, sier Strand.

I pandemitiden er staben på X Meeting Point liten, og det er Gyrid Eggen (administrerende direktør for X Meeting Point) og Strand som lager grunnmuren for Gastro X, men etter sommeren skal en prosjektansvarlig for messen på plass.

Vin fra Østerrike

Fremadstormende og ambisiøse, og med gamle tradisjoner blandet med det innovative. Flere av Østerrikes mest spennende vinprodusenter kommer fra vinområdet Burgenland lengst øst i Østerrike.

Det er i den nordøstlige delen av Østerrike man lager vin. Trekker du en linje fra hovedstad Wien og sørover langs den ungarske grensen, finner du Burgenland - et vinområde som bare blir mer spennende etter hvert som tiden går.

Her utdannes fremtidens norske reiselivseksperter

Reiselivsbedrifter over hele landet gjør seg nå klar til «tiden etter korona». Og tusenvis av bedriftsledere forbereder den kanskje viktigste sommeren i reiselivshistorien. Og nå utdannes nye eksperter til norsk reiseliv

For nå starter en ny og spennende tid for norsk reiseliv: Hva vil turistene ha, hvilke turister ønsker vi i Norge, hva blir som før og hva må endres? Dette er noen av spørsmålene som stilles av reiselivsledere ved inngangen av sommersesongen. Og nå får flere av dem med seg studenter fra Norsk Reiselivsfagskole på laget.

Honning på menyen

Honning har omtrent ti prosent høyere søtningsgrad enn sukker, og inneholder vitaminer og antioksidanter, som kan være med å styrke både tarmfloraen og helsen vår. Og den bringer naturens smaker inn i både mat og drikke.

Det å få en smak av naturen inn i sine matretter og drikker, engasjerer og stimulerer til oppskrifter vi blant annet har tatt med i dette nummeret av Horeca. Du vil finne enda flere gode oppskrifter fra mange av landets dyktige bartendere og kokker i boka Honning, skrevet av Espen Smith, utgitt av Vega Forlag AS, som også blir omtalt i denne utgaven

Portrettet – Marton Tjessem

– Det har vært en voldsom utvikling i løpet av tiden jeg har vært i bransjen, konstaterer «Mr. Figgjo», eller Marthon Tjessem (64), som etter 44 år som porselensselger tok steget inn pensjonistenes rekker i slutten av mars 2021.

Han mener det var rett tidspunkt å tre av på. I pandemien ble han permittert, og kunne ikke lenger besøke restauranter og hoteller.

Whisky på middagsbordet

Det finnes dem som hevder at whisky har en større palett med smaker og nyanser enn hva vinen har, noe som åpner for en helt ny verden når den kombineres med matlaging.

De store kulinariske landene har sine viner og annen drikke som tradisjonelt sett kombineres med mat. Whisky i kulinarisk kombinasjon har derimot ikke vært like vanlig i Skottland eller andre whiskyproduserende land.

Å matche mat og whisky er ingen eksakt vitenskap, og du må ofte prøve deg litt frem.

Andre større artikler

Du finner også større artikler om Årets unge kokk 2021, fra NKL-landsmøtet denne ettervinteren, om Romsdalsgondolen, som åpner nå i mai, om O’Learys, som nå har kjøpt Harrys, og om Temoco.

Typebedrift i dette nummeret er Jordbærpikene på Amfi Borg i Sarpsborg.

Faste spalter

I tillegg til en rekke andre små og mellomstore artikler, er det som vanlig masse lesestoff i de faste spaltene Nytt om navn, Bransjenytt, Norden rundt, Verden rundt, Produkter, Horecajus fra Kluge og Horecakalenderen.

God lesning!

Horeca

Horeca (hotell, restaurant, catering og café) er bransjens klart ledende ledertidsskrift, uunnværlig for proffene som ønsker å oppdatere seg på feltene organisasjon, ledelse, drift og konsept.

I bladet finner du artikler om hotell, restaurant, kafé, catering, uteliv, reiseliv, institusjon og alt annet som berører horecabransjen.

Les mer om Horeca


Bestill abonnement

Powered by Labrador CMS