Arnt R. Steffensen, som til daglig arbeider med kost og ernæring, ser også verdien i godt drikke. Sammen med Lars Helge Eklund har han skrevet Whiskyboka. I Horeca 6/2015 er det to hovedtemaer; kaffe og whisky.

 

0615-horecaHoreca (hotell, restaurant, catering og café) er bransjens klart ledende ledertidsskrift, uunnværlig for proffene som ønsker å oppdatere seg på feltene organisasjon, ledelse, drift og konsept.

I denne utgaven kan du lese om følgende:

Leder: En viktig pris
«De som arbeider med matomsorg, og som står på jevnt og trutt for de samme pasientene dag inn og dag ut, kommer sjelden fram i kokkerampelyset.»
Les lederartikkelen her

TYPEBEDRIFT: Brasserie Fengselet
Målet var å bli byens beste restaurant, og å utfordre hønefossingene til å spise annerledes. Det har de lykkes med, og nå kan Brasserie Fengselet skilte med et pent overskudd.

MATOMSORGSPRISEN 2015: Skolemat-pionér hedres
I 2008 var Hundsund skolerestaurant en realitet. Under ledelse av Liselotte Bjelke har skolen gått i bresjen for servering av sunn mat til elevene. Nå hedres Bjelke og kjøkkenstaben på skolens restaurant med Matomsorgsprisen for sin innsats.

HANDELSSTED: Ramsvig – Der mat og ro gir de gode opplevelsene
Sjernarøyene i Ryfylke bringer fram det beste i folk. Idyllen som råder her, den avslappende atmosfæren og de blide gjestene bidrar til det. Også maten da. Særlig på det gamle handelsstedet Ramsvig.

TEMA WHISKY

Kilchoman Distillery: Destilleri hjemme på gården
De lager whisky som de trendy produserer mat: Hjemme på gården, med helt lokale råvarer. Kilchoman Distillery er whiskyens svar på lokalmatbølgen.

Dr. Jekylls: Får gjesten til å tenke
«Hva synes du?» Det er det viktigste spørsmålet bartenderen stiller gjesten om whisky. – Det gjelder å få folk til å tenke, mener Peter-Andre Dahl på Dr. Jekylls.

Mortlach: Blendernes hemmelighet
Whiskyekspertenes hemmelighet er kommet på sine egne flasker.

Whiskyboka: Kost, ernæring – og whisky
Arnt R. Steffensen, som til daglig arbeider med kost og ernæring, ser også verdien i godt drikke. Sammen med Lars Helge Eklund har han skrevet Whiskyboka.

Halvannen million whisky-turister
Flere og flere er så interesserte i whisky at de reiser rett til kilden. I fjor passerte besøkstallet på skotske destillerier halvannen million.

Norsk whisky-eventyr fortsetter
Før sommeren ble Norges første single malt whisky lansert i ny utgave.

TEMA KAFFE

Storsatsing på reklame – med Morgan Freeman
Med den kjente skuespilleren Morgan Freeman i hovedrollen, gjør Joh. Johannson og Evergood sin største reklamesatsing noen sinne.

Kommentar: Hele bønner er ikke nok
Alle vet at ferskt brød holder lenger helt enn når det er oppskåret. Men det varer ikke til evig tid. Sånn er det med hele kaffebønner også.

Hyller kaffekulturen i Oslo
Figgjo lanserer serien Figgjo Oslo. Produktserien hyller kaffekulturen i hovedstaden, og er utviklet sammen med barista Tim Wendelboe.

Kaffedrypp
Flere kaffenyheter

ØSTLANDSKE STORHUSHOLDNING 2015

Flere «gode samtaler» – på utstillerplass
Konrad Sel, arrangør for Østlandske Storhusholdning, er opptatt av «den gode samtalen». På utstillerplassene i Hamarhallen.

Kart og utstillerliste

MATSTREIF 2015: Matstreif i varmt sommervær
Matstreif 2015 bød på det aller beste vi har av lokalmatprodusenter. I nydelig høstvær midt i september var tusenvis innom bodene og teltene på Rådhusplassen, Aker Brygge og Tjuvholmen.

LÆRLING: Fra Elgstua til Sardinia
I to år har Ane Oppegård Østenengen vært kokkelærling på Scandic Elgstua, men denne høsten vil 20-åringen bli bedre kjent med det italienske kjøkkenet.

HOSTEL/VANDRERHJEM: Solcelleanlegget driver hotellet
1988 solcellepaneler fordelt over 3500 kvadratmeter forsyner hotellet med tilstrekkelig med elektrisitet – og litt til.

SPAANLEGG: The Well:
The Well på Kolbotn tar sikte på å bli Nordens ledende spa- og velværesenter

TABASCO: Het trend styrker
Når trendy matfolk dynker maten i sriracha-saus, er det bare en fordel for leverandørene av andre hete smaker, mener Tabasco-sjefen.

SJØMAT: Sjømatindustri ble restaurantindustri
Rick Stein (68) åpnet en fiskerestaurant i den slumrende fiskerlandsbyen Padstow på sørvestkysten av England i 1975. Det var opptakten til en av de største turistattraksjonene i UK i dag, Stein’s Fisheries.

VIN – CHABLIS

Ny stemme i Chablis – Domaine Roland Lavantureux
Norges befolkning drikker mye Chablis, faktisk mest i verden målt i antall liter per capita.

Topprodusenten i Chablis – Domaine Gérard Duplessis
Den aller første Chablis kom fra Les Lys-vinmarken i Chablis i 1140. Marken ble etablert av munker som foretrakk sørøstvende vinmarker som møtte soloppgangen og nøt solen til langt på dag.

Chablis med lange tradisjoner
Chablis-området nord for Burgund strekker seg gjennom 20 idylliske landsbyer. Produsenten Domaine Alain Geoffroy holder til i landsbyen Beines, to kilometer vest for byen Chablis.

BRANSJEJUS: Religion og arbeidstid
At arbeidstidskapittelet i arbeidsmiljøloven skaper vanskelige vaktordninger for bedrifter som holder åpent i helgene, er alminnelig kjent. Det som er mindre kjent er at arbeidstakers religion kan være avgjørende for om arbeidstaker må ta helgefri eller ikke!

PORTRETT: Espen Ramnestedt
Espen Ramnestedt kommer fra Ballstad, gjorde karriere i volleyball, og siden har det ballet på seg.

FASTE SPALTER

• VIN • DRIKKE • PRODUKTER •
• NYTT OM NAVN • BRANSJENYTT •
• LANDET RUNDT • NORDEN RUNDT • VERDEN RUNDT •
• HORECAMARKEDET • BFSN • BRANSJEKALENDER •
• KORTTENKT MAT – TEGNESERIE •


– Les mer om Horeca

– Bestill abonnement

– Last ned enkeltsider eller -utgaver av bladet


Horeca 6/2015 er på vei