Med en driftsmargin på 17 prosent på en omsetning på rundt 10 millioner kroner i 2014 skiller Valdresporten seg veldig ut fra mange andre i samme bransje. – Medlemskapet i Utvalgte Spisesteder betyr mye, sier innehaver Hans Erik Sørum. Se hva du kan lese om i Horeca 5/2015 her.

0515-horecaHoreca (hotell, restaurant, catering og café) er bransjens klart ledende ledertidsskrift, uunnværlig for proffene som ønsker å oppdatere seg på feltene organisasjon, ledelse, drift og konsept.

Leder: Landets ubestridte frokosthotell
For utenforstående kan det nesten det nesten virke litt kjedelig – at Scandic Nidelven (tidligere Rica Nidelven) vinner kåringen av landets best hotellfrokost år etter år. 10 ganger på rad for å være helt presis.
Les lederartikkelen her

TYPEBEDRIFT: Valdresporten
Nesten to av 10 kroner blir igjen
Med en driftsmargin på 17 prosent på en omsetning på rundt 10 millioner kroner i 2014 skiller Valdresporten seg veldig ut fra mange andre i samme bransje. – Medlemskapet i Utvalgte Spisesteder betyr mye, sier innehaver Hans Erik Sørum.

Utvalgte spisesteder langs veien
Mange av landets mest kjente spisesteder langs veien er med i sammenslutningen Utvalgte Spisesteder. De som har blitt med, ser klare forbedringer på bunnlinjen.

Rustad Kafé – en institusjon langs veien
Det begynte med fem små bord for lokalbefolkningen og fremfor alt veifarende gjester i 1947. I dag er Rustad Kafé nesten som en institusjon å regne langs riksvei 7.

TEMA STORKJØKKEN

Nicros håndverk holder stand
Du finner ikke så mange helnorske storkjøkkenprodusenter lenger, men håndverksbedriften Nicro i Telemark holder stand – under ledelse av Vidar Korneliussen. I fjor omsatte hjørnesteinsbedriften i vesle Siljan kommune for 46 millioner kroner.

Frima Vario Cooking Center
Frima produserer tilberedningsutstyr til blant annet kantine, hotell og institusjonskjøkken. Nylig ble nyskapningen Frima VarioCooking Center Multificiency introdusert.

Nye juice-maskiner
Juicing er i skuddet som aldri før, og i den forbindelse har Citrocasa kommet med ny modell av sine Fantasticmaskiner.

Ny trend – bygg ditt eget kjøleskap
Med et nytt og fleksibelt hyllesystem for matoppbevaring lanserer Electrolux det frittstående kombiskapet FreshPlus. Flyttbare beholdere i ulike størrelser gir mer plass, enklere organisering av maten og mindre matkasting.

LOKALE RÅVARER

Skaslien Gjestgiveri: Skal bli best på lokalmat i landet
Ottar Skaslien, kjøkkensjef Ivan Sandberg og resten av teamet på kjøkkenet på Skaslien Gjestgiveri i Hedmark har satt seg et hårete mål; stedet er ikke snauere enn at målet er å bli best på lokalmat i hele Norge.

ÅRETS KOKK 2015

Én av dem er Norges neste Bocuse d’Or-deltaker
De siste månedene har de seks deltakerne i Årets Kokk 2015 vært på flere samlinger – for å skape samhold og gjøre hverandre gode. Nå tilspisser det seg; tirsdag 13. oktober er det bare én av dem som blir en vinner og Norges neste Bocuse d’Or-deltaker.

Deltakere i Årets Kokk
Presentasjon av årets deltakere

Kjente navn i juryen
Juryen i Årets Kokk 2015 består av en rekke kjente og meritterte kokker.

Underthun overtar Hellstrøms rolle
Ny president i Bocuse d’Or Norge

Argentina: Malbec – Zucardi
Argentina er det største vinproduserende landet i Sør-Amerika og landet er den største vinprodusenten i verden – rundt regnet 15 millioner hektoliter i året. Samtidig har Argentina et av verdens høyeste vinforbruk per innbygger.

Bransjeveteran med pølsevogn
Gjennom 50 år har Arne Myhre (67) vært en markant person i restaurantbransjen i Oslo-området. Nå har han utviklet en serveringsvogn – eller «pølsevogn» som den gjerne kalles, for det norske markedet.

BØKER

Hurtigruten med koke- og opplevelsesbok
Hurtigruten tar kysten på alvor, og i en ny koke- og opplevelsesbok presenteres oppskrifter og mange av mat- og drikkeprodusentene som forsyner skipene med råvarer.

Menyer, mat og måltider i harmoni
Helge Jørgensen, kjent fra blant annet Hotellhøgskolen i Stavanger og også magasinet Horecas egen kommentator i vår faste spalte «Typebedrift», har skrevet boka «Menyer, mat og måltider i harmoni».

Eierskifte / Eiendomsoverdragelse: Kommunikasjonsstrategi
God kommunikasjon er blitt stadig viktigere, ikke bare for statsapparatet med sine om lag 2000 kommunikasjonsrådgivere, men også for deltagere i en virksomhetsoverdragelse i SMB-markedet utenom børs.

Bransjejus: Inndragning av skjenkebevilling
Sivilombudsmannens uttalelse om at midlertidig inndragning av skjenkebevilling er straff har skapt reksjoner i Helsedirektoratet.

Bransjejus / bok: Kommentarutgave til alkoholloven
En ny kommentarutgave til alkoholloven er i sommer kommet ut på Universitetsforlaget. Boka, som er skrevet av Christian Aubert retter seg mot bevillingssøkere/innehavere, kommunale saksbehandlere og advokater.

Portrettet: Ny BFSN-leder, Steinar Stensson
En BFSN-epoke var over da Arne Dalseng 1. september ga stafettpinnen videre til sin etterfølger Steinar Stensson. Samtidig er en Lilleborg-epoke over; Stensson har nemlig tjent sin arbeidsgiver trofast i 31 år.

Korttenkt mat
Tegneserie

FASTE SPALTER

• VIN • DRIKKE • PRODUKTER •
• NYTT OM NAVN • BRANSJENYTT •
• LANDET RUNDT • NORDEN RUNDT • VERDEN RUNDT •
• HORECAMARKEDET • BFSN • BRANSJEKALENDER •
• KORTTENKT MAT – TEGNESERIE •


– Les mer om Horeca

– Bestill abonnement

– Last ned enkeltsider eller -utgaver av bladet


Horeca 5/2015 er ute nå