HMS-magasinet 3/2019 er ute nå

I den nyeste utgaven av HMS-magasinet får du bli med stressforsker Are Holen inn i hans ferieverden, der det er mulig å finne den gode følelsen selv om det er aldri så hektisk på jobben.

Publisert Sist oppdatert

Det siste HMS-magasinet før sommerferien er ute nå. Her ser du hva du kan lese om i denne utgaven:

Leder

Når du en gang kommer, neste sommer …
«Før vi konkluderer med at ungdom er late og storforlangende, må det være faktiske muligheter til å få seg en jobb.»
Les lederartikkelen her

Ferietid

– Ferie er helt nødvendig
Bli med stressforsker Are Holen inn i hans ferieverden, der det er mulig å finne den gode følelsen selv om det er aldri så hektisk på jobben.

Arbeidsgiver kan endre planlagt ferie
Ferieloven åpner for at bedriftens ferieplan kan legges om i siste liten, men det skal svært mye til før arbeidsgiver kan kalle arbeidstakere tilbake fra en påbegynt ferie.

«Lag flere gode måltider»
Stressforsker Are Holen mener at måltidets betydning i hverdagen er altfor liten. Han vil ha flere familier, venner og kjente rundt bordet.

Ni fallgruver ved bruk av sommervikarer
Skal du ta i bruk ferievikarer i sommer? Infotjenester har laget en sjekkliste du bør ha i tankene dersom du skal ta inn vikarer.

Slik løser du puslespillet
Det er ikke enkelt å imøtekomme alles ferieønsker. Men med god planlegging og en konstruktiv dialog er det mulig å få de fleste brikkene på plass. Vi gir deg noen tips.

Legg kontorarbeidet ute i det fri
Det er fullt mulig å ta kontorarbeidet utendørs, og fordelene med dette er mange, mener svensk forsker.

Sykefravær

Yngvar vil ha oss opp av godstolen
– Det er ikke mye som skal til, og helsegevinsten er enorm: Dersom alle nordmenn er fysisk aktive bare i 150 minutter hver uke, sparer bedriften Norge nærmere 274 milliarder kroner i året.

HMS-verktøy og systematisk HMS-arbeid

På ett år ble alt digitalt
Hele «verden» besto av papir da Anne Grete Johansen tok over roret på Polaria i Tromsø i 2018. På ett år er bedriften blitt digital.

VR-briller mot vold og trusler
Sykehuset Innlandet vil ta i bruk VR-briller i opplæringen av sykehusansatte. VR-teknologien skal bli et viktig verktøy i arbeidet med å forebygge uønskede hendelser i møte med utagerende pasienter.

Leken nykommer vil løse språkproblemene
Norsk språk er så vanskelig at det hemmer verdifull utenlandsk arbeidskraft i å levere sitt aller beste i norske bedrifter. Snart kan problemet være løst – en gang for alle.

– Lærebøkenes tid er for lengst over
Verftsindustrien er først ut til å teste språkappen fra Capeesh. Lykken smiler endelig til HR-leder Andrea Nogva og hennes språkutfordringer i Moen Marin Service.

Ergonomi

Etterlyser en positiv ergonomi
Kan eventyret om Gullhår og de tre bjørnene bidra til et godt og helsefremmende arbeidsmiljø? Faktisk er det seriøse arbeidsmiljøforskere både i Norden og internasjonalt som mener dette.

Samarbeid for Sikkerhet i bygg og anlegg etablert
Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg (SfS BA) er en videreføring av Charter for en skadefri bygge- og anleggsnæring fra 2014. Nå er daglig leder og nettside på plass.

Fagsidene

Ambisiøse medarbeidere sier ikke ifra
Ansatte som har ambisjoner om å bli ledere, sier ikke ifra når de er uenige i endringer på jobben.

Juss og arbeidsmiljø

Klargjør hva en fast ansettelse er
Hovedregelen i arbeidsmiljøloven er at arbeidstaker skal ansettes fast. Men hva er egentlig en fast ansettelse? Fra 2019 er dette presisert i arbeidsmiljøloven.

Spør Storeng

Kan vikaren byttes ut midt i vikariatet?
Må sykmeldte stille til drøftelsesmøte ved nedbemanning?
Er det greit at avdelingssjefen vår er gift med en av medarbeiderne?
Er det aldersdiskriminering å velge en yngre jobbsøker?

Spør HMS-rådgiverne

Hvordan holde bedriftens HMS oppdatert ?
Hvordan kartlegge det psykososiale arbeidsmiljøet?

Norsk standard

Arbeidsmiljøstandarden ISO 45001 – nå også på norsk
Alle virksomheter er opptatt av å ivareta krav til helse, miljø og sikkerhet, men det skjer likevel arbeidsulykker og dødsfall. Standarden NS-ISO 45001, som den heter som Norsk Standard, gir minimumskrav til system for å beskytte arbeidstakere mot dødsfall, sykdom og ulykker som skyldes forhold på arbeidsplassen. Nå er standarden også tilgjengelig på norsk.

Verneombudets hverdag

Arbeidsmiljøopplæring – et område for lettjente penger
Verneombudskurs skal sette verneombudene i stand til å mestre den samfunnsviktige oppgaven det er å være verneombud. Da handler det om atskillig mer enn å gi lesehjelp til lovverket, slik enkelte tilbydere av e-læringskurs synes å gjøre.

Faste sider

HMS-aktuelt
Flere sider med nyheter og HMS-tips.

Produkter
Flere sider med produktnyheter

HMS-guiden
Du finner nettutgaven her

HMS-kalenderen
Du finner nettutgaven her

HMS-magasinet

HMS-magasinet er bladet for deg som arbeider med og for helse, miljø og sikkerhet i privat og offentlig virksomhet. Bladet gir deg informasjon og kompetanse om fagområdet og presenterer teorier, metoder og verktøy som kan bidra til å forbedre HMS-arbeidet i din virksomhet.

Les mer om HMS-Magasinet

Bestill abonnement